FAQ      Szukaj      Statystyki      Użytkownicy      Grupy      Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości      Profil            Zaloguj      Rejestracja

Forum forum.zelow.pl Strona Główna -> Zelów Miasto i Gmina -> DVB-T w Zelowie już dostępne

Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 

PostWysłany: 17.05.2011, 14:36:30 Odpowiedz z cytatem
jaca
Miętki
Miętki
Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7
Skąd: zelUF
Register IP:


W Zelowie można odbierać już programy z naziemnej telewzji cyfrowej DVB-T. W MUX-2 dostępne są w tej chwili Polsat, TVN, TVN7, Puls, TV4 i testowo PULS 2. Lecą jeszcze dwie plansze testowe. Odbieram na zwykłej antenie siatkowej. Polecam. Obraz brzytwa.

_________________
Błądzić jest rzeczą ludzką; wszystko pogmatwać - potrafi tylko komputer
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
      FirefoxWinNT1280x800
PostWysłany: 01.07.2011, 23:29:38 Odpowiedz z cytatem
grzesk
Plastyczny
Plastyczny
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 20
Skąd: Zelów
Register IP:


Uzupełniam, że MUX 2 na chwilę obecną można u nas odbierać z dwóch kierunków: Kalisz/Mikstat (u mnie ten lepiej działa) i Częstochowa/Wręczyca

Więcej informacji na: http://www.telewizja-cyfrowa.com/
Mapki zasięgu: http://www.dvbtmap.eu/

Pozdrawiam
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      SafariMacOSX1440x900
PostWysłany: 02.07.2011, 16:44:24 Odpowiedz z cytatem
Ukasy
Zelowiak
Zelowiak
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 751
Skąd: Zelów
Register IP:


Mi odbierają te 8 kanałów. Przynajmniej coś się dzieje z tą telewizją w Zelowie.

Cytat:
Obraz brzytwa.


Mi tam dobrze odbiera, a z tego co się orientuje to kanały są nadawane w 720p.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      FirefoxWinXP1024x768
PostWysłany: 05.07.2011, 11:19:21 Odpowiedz z cytatem
dayer41
Miętki
Miętki
Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 4

Register IP:


Witam, mam pytanie, czy w Zelowie jest już jakaś możliwość odbierania MUX3? Planuje zakup tunera DVB-T ale nie wiem czy opłaca się teraz kupować czy nie Uśmiech... Słyszałem, że w Łodzi jest nadajnik MUX3 ale ma podobno tak słabą moc, że u nas chyba nic z tego nie wypali.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      FirefoxWinXP1024x768
PostWysłany: 05.07.2011, 19:10:58 Odpowiedz z cytatem
grzesk
Plastyczny
Plastyczny
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 20
Skąd: Zelów
Register IP:


Dobrze słyszałeś, w Łodzi działa już MUX 3. Mi udało się go raz złapać ale sygnał jest tak słaby, że miałem tylko slajdy. Sygnał jest tak słaby, że ludzie w samej Łodzi mają problem go złapać. Jak dobrze pamiętam nadają chyba z mocą 0,4 kW. Dla porównania z Kalisza i Częstochowy sygnał nadawany jest z mocą 100 kW.
Po tej próbie już nie kombinowałem z MUX 3. Poczekam na docelowy nadajnik.
Ty zaś powoli możesz już się orientować w sprzęcie a nawet już coś kupić aby odbierać sygnał z Częstochowy lub Kalisza (8 kanałów) a później docelowo przestawić antenę jak już nasze nadajniki ruszą.
Nie wiem czy czasem nie będą potrzebne 2 anteny bo z tego co się orientuję to MUX 3 będzie nadawany z Zygier (obecnie z tego kierunku mamy TVP 1 analogowo) a MUX 2 z końcem tego roku ma działać z Łodzi. Nie wiem jeszcze z jakiego kierunku będzie MUX 1 nadawał na nasz teren.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      SafariMacOSX1440x900
PostWysłany: 05.07.2011, 19:51:28 Odpowiedz z cytatem
dayer41
Miętki
Miętki
Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 4

Register IP:


Ok, dzięki za odpowiedź, chyba zacznę się rozglądać za sprzętem Cool A mam jeszcze pytanie odnośnie anteny: jakiej używacie do odbioru MUX2 z Częstochowy bądź Kalisza? Ja mam najzwyczajniejszą antenę siatkową więc nie wiem czy na takim czymś poleci. Na różnych forach jest mowa o jakichś wzmacniaczach i innych cudach i nie wiem czy to chodzi o to co wtyka się do gniazdka? Jeśli to pytanie jest debilne to wybaczcie ale w temacie anten nie jestem zorientowany Suszę zęby
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      FirefoxWinXP1024x768
PostWysłany: 06.07.2011, 07:35:28 Odpowiedz z cytatem
grzesk
Plastyczny
Plastyczny
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 20
Skąd: Zelów
Register IP:


Dla spokojnego i nie zakłóconego odbioru powinno mieć się coś lepszego niż siatkę i pewnie tak zrobię w przyszłości, że zrobię lepszą instalację a na chwilę obecną mam siatkę skierowaną na Kalisz a konkretnie Mikstat. Sygnał jest na tyle silny, że odbiera mi nawet pod dachem, anteny nie mam wystawionej na zewnątrz. Z prób jakie robiłem z tą starą 15 letnią siatką to do odbioru sygnału z Kalisza i Częstochowy nie nadaje się ten stary wzmacniacz co był w niej od samego początku i do analogu nadawał się wyśmienicie (obraz poza PULSem czysty). Miałem kiedyś kupione dwa inne wzmacniacze, które leżały w szufladzie i one dopiero zadziały. Sygnał z tych MUXów jest za slaby a ten oryginalny zbierał za dużo zakłóceń. Pewnie jak MUXy będą w Łodzi to zadziała. Jeden z tych z szuflady to wzmacniacz LNA-177 o wzmocnieniu 30 dB (jest ich pełno w sklepach i na allegro w różnych wersjach "mocy"), LNA-169 też powinno bez problemu ściągnąć. Drugi to też dopuszkowy ale nie pamiętam jaki, chyba jakiś Telmor o wzmocnieniu 35 dB ale różnicy nie widzę poziomie i jakości sygnału na wskazaniach kilku tunerów.
Jeśli masz zamiar coś kombinować z siatką i wzmacniaczem LNA to taka mała uwaga co do zasilania wzmacniacza.
Gdzieś widziałem takie określenie, że "ten wzmacniacz został wykonany w technologii DVB-T" a co za tym idzie innym napięciem te wzmacniacze są zasilane. Jeśli ktoś używał LNA do oglądania kanałów w analogu to pewnie tego nie zauważył ale w DVB-T napięcie zasilania ma już znaczenie. Stare wzmacniacze były sprzedawane z zasilaczem 12V. Po założeniu LNA i zostawieniu zasilacza analog działał bez różnicy. W DVB-T wzmacniacze zasilane są napięciem 5,5 V. Ja mam zasilacz z płynną regulacją napięć więc mogłem sobie przetestować jak wpływa napięcie na moc i jakość sygnału. Efekt był taki, że na 12 V obraz był ale potrafił się skratkować a moc sygnału dosłownie była na granicy i włączała się korekcja błędów a momentami sygnał był przesterowany i też korekcja błędów widać było miała dużo do roboty. Po obniżeniu napięcia do 5,5 V moc sygnału wręcz wzrosła i znikły zakłócenia, korekcja błędów prawie w ogóle się nie włącza. W każdym razie u mnie to widać dobrze tym bardziej, że jesteśmy na granicy sygnału z Kalisza i Częstochowy. Dodatkowo nie mam warunków idealnych bo antena pod dachem. Na zewnątrz z tego co słyszę jest wyraźnie lepiej ale u mnie na razie tak musi być i za wiele nie oglądam bo nie ma czasu a przycinki obrazu raz na dzień jakoś wytrzymam do czasu zmiany instalacji i uruchomienia docelowych MUXów na nasze województwo.
Na chwilę obecną dla sprawdzenia mam założonego tego Telmora i on natomiast lepiej działa jak jest zasilany napięciem 12 V. Przy 5,5 V prawie w ogóle nie widzi sygnału.
Dla informacji z Kalisza mam jakość sygnału 100% a moc w zależności od warunków atmosferycznych od 44% do 52% (w dB od 22 do 26 - przy czym przy około 20 dB i niżej załącza się już korekcja błędów). Te wskazania pokazuje mi tuner od TNK HD ale w dwóch innych tunerach co mam do dyspozycji jest podobnie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      SafariMacOSX1440x900
PostWysłany: 06.07.2011, 16:43:36 Odpowiedz z cytatem
dayer41
Miętki
Miętki
Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 4

Register IP:


Zasilacz do anteny mam regulowany od 2 do 16 V. Na dach nie chce mi się włazić teraz żeby zobaczyć jaki wzmacniacz. Przypomniało mi się dzisiaj że w szufladzie mam jakiś stary dekoder Philipsa. Wyciągnąłem go i patrzę: pisze na nim DVB Suszę zęby Dekoder ten chodził kiedyś w UK więc wiedziałem że na pewno nie ma MPEG4. Ale poczytałem w necie i się okazało, że ma MPEG2. Przeczytałem też, że można nim sprawdzić czy jest się w zasięgu DVB-T z tym, że nie będzie obrazu tylko sam dźwięk. Antenę miałem skierowaną mniej więcej na północny zachód więc mówię sobie: może mi Kalisz złapie? Podłączyłem i znalazł mi MUX2. Jest sam dźwięk (obrazu nie ma się co spodziewać Suszę zęby ) Przesłuchałem wszystkie kanały, na żadnym dźwięk się nie tnie. Pasek Signal pokazuje od 50 do 80 %, może jakbym ustawił antenę byłoby lepiej. Najlepszy sygnał mam jak skręcę pokrętło zasilacza na maxa. Tak więc decyzja zapadła: kupuję jakiś tuner. Tylko, że teraz nie wiem jeszcze do końca jaki Uśmiech... I teraz pytanie: nie wiecie czy istnieją jakieś tunery w których można odbierać też analog? Bo MUX2 odbierałbym cyfrowo, a TVP1, 2 itd analogowo i nie chciałoby mi się co rusz przepinać antenę? Ponadto czy znalazło by się coś w granicach 200zł?

_________________
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      FirefoxWinXP1024x768
PostWysłany: 29.07.2011, 09:35:52 Odpowiedz z cytatem
C4rtm4n
Stara wyga
Stara wyga
Dołączył: 15 Mar 2004
Posty: 493

Register IP:


ostatnio zakupiłem TV z MPEG 4 i ku mojemu zdziwieniu moja siatkowa antena wykryła mi dodatkowe kanały w cyfrowej jakości. DTV (Sygnał w jakości cyfrowej) TVN, TVN7, POLSAT, TV4, TV6, TV PULS, POLSAT SPORT NEWS, na Analogu TVP1, TVP2, TVP INFO, POLSAT, TVN, TV4, TV PULS.

Jeśli dobrze pamiętam siatkę mam skierowana na północny zachód (Kalisz)

Obraz Brzytwa ale czasem się tnie przez pogodę.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
      SafariWinXP1440x900
PostWysłany: 01.08.2011, 18:31:42 Odpowiedz z cytatem
Robcik
Miętki
Miętki
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 8

Register IP:


Wie ktoś może czy sygnal DVB-T jest juz w sieciach kablowych, np. w blokach na Szkolnej
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      OperaWinNT1024x600
PostWysłany: 02.08.2011, 18:48:19 Odpowiedz z cytatem
djvolt
Plastyczny
Plastyczny
Dołączył: 09 Mar 2004
Posty: 26
Skąd: Zelów
Register IP:


Tak. Jest taka możliwość. Z tego co pamiętam to na kanale 26. Wystarczy włączyć wyszukiwanie w telewizorze (z tunerem DVB-T). Jak pisali poprzednicy powinno wskoczyć ok 6-8 polskich kanałów w jakości cyfrowej Mruga 2
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
      FirefoxWinXP1024x600
PostWysłany: 03.08.2011, 06:59:04 Odpowiedz z cytatem
Ukasy
Zelowiak
Zelowiak
Dołączył: 22 Lis 2010
Posty: 751
Skąd: Zelów
Register IP:


Robcik napisał:
Wie ktoś może czy sygnal DVB-T jest juz w sieciach kablowych, np. w blokach na Szkolnej


Jest 8 kanałów, ale jeden kanał TV PULS 2 nie działa. Czyli można oglądać tylko 7.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      FirefoxWinXP1024x768
PostWysłany: 11.08.2011, 12:14:18 Odpowiedz z cytatem
Robcik
Miętki
Miętki
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 8

Register IP:


dzięki za odpowiedź, kupie na początek jakieś maleństwo pod USB i sprawdze jak to działa
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      OperaWinNT1024x600
PostWysłany: 19.12.2011, 22:04:11 Odpowiedz z cytatem
grzesk
Plastyczny
Plastyczny
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 20
Skąd: Zelów
Register IP:


Informuję, że od dziś od godzin popołudniowych działa już testowo DVB-T MUX 2 z Łodzi z EC4. Sygnał jest bardzo mocny. Na antenie jak pisałem wcześniej (czyli siatka pod dachem) jakość jest 100 % a siła 85-87 %. Pewnie jakbym lepiej ją ustawił w kierunku Łodzi było by lepiej a jak na zewnątrz to już nie powinno być żadnych problemów.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że teraz mam testowo włączony ten MUX na laptopie z zewnętrznym tunerze i antence zbudowanej z 10 cm drucika.
Jakość jak wcześniej 100% a siła skacze od 59 % do 62 % (tak na razie widziałem al pewnie tez da się lepiej. Jak widać jak łapie na takim druciku to nadajnik musi być mocny Uśmiech...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      SafariMacOSX1440x900
 DVB-T w Zelowie już dostępne 
PostWysłany: 04.01.2012, 12:36:08 Odpowiedz z cytatem
lugro
Miętki
Miętki
Dołączył: 04 Kwi 2004
Posty: 10

Register IP:


Próbował ktoś złapać sygnał z Raszyna ? ( 690 MHz ) Jeśli tak, to na jakiej antenie i z jakim efektem ?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  
      FirefoxWinXP1440x900
 Forum forum.zelow.pl Strona Główna -> Zelów Miasto i Gmina
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie GMT  
Strona 1 z 2  
Idź do strony 1, 2  Następny
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
Create by Danon